Марсилки, Кастилски или Марокански сапун, каква е разликата?

Той се произвеждал от растителни масла, най вече зехтин и сол, извлечена от морската вода.

По исторически данни, използването на миеща смес датира още от I век, когато, римляните са използвали мек измиващ продукт, наречен "sapo". За него са знаели, че измива добре и има лечебни и антибактериални свойства. Разпростирайки се предимно около Средиземноморието, римляните са били отлични мореплаватели, както знаем от историята. Съответно, на корабите е имало и много болести, предизвикани от лоша хигиена и храна. Те открили, че смесвайки зехтин, арганово или друго растително масло, което има по тези земи в изобилие, с морска вода, се получава измиваща каша, която лекува, както крастата, така и други болести. Постепенно започнали да произвеждат и използват за миене и пране този миещ продукт, като го нарекли "sapo". Той се произвеждал от растителни масла, най вече зехтин и сол, извлечена от морската вода. Постепенно различните средиземноморски региони разработвали местно производство на миещата смес, в зависимост от изобилието на растителни масла по земите им. Така, тази измиваща смес се е превърнала в емблематично производство на тези региони, като тя, съответно се и различавала, в зависимост от продуктите, които имало там и използвали. Това е и причината, поради която, предимно в страните от Средиземноморието, срещаме различни по име, съответно и действие сапуни, но всички те, имат общ корен и се произвеждат от растителни масла, сол и евентуално добавки на билки, етерични масла и други. Всички те са лечебни, имат лечебното действие на растителните продукти, от които са направени и не дразнят кожата. Използват се за лечение на много кожни раздразнения, акне, също така за подхранване и стимулиране растежа на косата. Много добре мият повърхности и изпират замърсени дрехи.

През XVI век започнало и фабричното производство на сапуна в района на Прованс. Районът бил избран, тъй като основните съставки на сапуна зехтин, сол и сода, се произвеждали и добивали наблизо. Марсилският сапун е 100% натурален продукт, създаден само от растителни масла, без никакви оцветители и изкуствени добавки. Също така не съдържа парабени, други синтетични консерванти, EDTA или други петролни деривати, които ще намерите в индустриално произведените сапуни. Терминът "Марсилски сапун" няма защитено обозначение. За потребителите е трудно да разграничат вярното от невярното сред продуктите, продавани на пазара. За това, през 2011 г La Maison du Savon de Marseille в партньорство със Savonnerie du Fer à Cheval, създават Съюза на професионалистите по сапун в Марсилия, за сапуни, произведени в Прованс, като тази автентичност е гарантирана от етикета „Марсилски сапун“ и се издава от Съюза на професионалистите по сапун в Марсилия на компании, разположени в определен географски район и спазващи производствения процес, определен в харта. Компаниите се проверяват ежегодно по време на одит. Често дерматолозите го препоръчват при акне, кожни екземи, псориазис и лесно ранима и чувствителна кожа. Неутралното pH от 7, не дразни кожата,  и има антисептично действие.

Кастилският сапун също е 100% натурален почистващ продукт от растителни мазнини, като най-често се използва масло от кокос, авокадо, но и маслини, ядки и семена. Той не съдържа химикали и е изключително деликатен към кожата, като може да се използва при бебета и животни. От друга страна, този сапун далеч не е щадящ към замърсяванията и е отлично средство за почистване на дома. Интересното му име произлиза от испанската област Кастилия, където продуктът става много популярен, благодарение на изобилието от зехтин, който се използва за производството му. Кастилският сапун е разпространен в твърда и течна форма, като може да се прилага както върху косата и тялото, така и за дезинфекция на мебелите, пода и банята. 

В Сирийският сапун, наречен Алепо, отново се използва 100% растителни масла, зехтин, но и лаврово масло, както и рициново, палмово, кокосово, амбра, масло от агарово дърво, кафява хума, ориенталски парфюми, което му придава отличителни нотки, но и прилики с превъзходните си лечебни свойства.

Мароканският или Африкански сапун, е част от мароканската традиция на хамама, известен у нас, като турска баня. Приготвя се от зехтин и цели черни маслини, които се намачкват и се накисват в натриева сол или калиева сол. 

Към тези сапуни може да се добави и глицерин, заедно с различни етерични масла, за различно действие. Например лавандулово масло, което е известно с успокояващото си действие при екземи, ухапано от насекоми, алергии. Съответно лавандуловият сапун има тези качества. Ако добавим ментово масло, например, получаваме тонизиращ сапун, който успокоява сърбеж и е особено приятен след слънчеви бани. Канеленият, както и карамфиловият сапун пък са много подходящи при акне, себорея, за дезинфекция, тъй като съответните масла, имат това действие. Глицериновите сапуни със зехтин и арганово масло са меки, приятни, не се разлагат на сапунерката, мият прекрасно и остават прекрасен аромат, опитайте…

Но все пак, с какво се различават растителните сапуни от останалите, приготвяни в по-студени географски ширини, като Балканите н.пр.?

Разликата е в използваните продукти и най-вече осапунителя. В по-студените региони, вкл. Балканският полуостров, сапуните се приготвят от остатъчните мазнини на животни, мас, лой. Тази мазнина се разтапя, след които се осапунва със сода каустик, която е силно агресивна. Така се получава хубав сапун, който мие и пере добре, но за жалост, дразни кожата. Това е причината поради която, се прибягва и до други осапунители, а за мазнини се използват смеси от растителен и животински произход.Тези сапуни са по-щадящи и приятни. Към тях може да се добавят билки, ароматни масла и други.
  

Bonne Santé

МАРСИЛСКИ, АНТИБАКТЕРИАЛЕН САПУН с карамфилово масло, зехтин и глицерин
5 BGN

Bonne Santé

МАРСИЛСКИ ПИЛИНГ САПУН с кафе, шоколад, зехтин, глицерин
5 BGN

Comments

No comments yet.

Be the first to leave a comment.