Защо използването на свещи с натурален парафин и етерични масла, има релаксиращото и лечебно действие?

Използването на етерични масла за лечение на настинки, хрема, болки в мускулите и ставите, както и при редица други здравословни неразположения, се практикува от далечни времена. В древна Елада д-р Гален /живял през 3в./ е изучавал, лекувал и описвал в трудовете си лечебни рецепти на мехлеми, отвари, лапи, вани, за лечение на много болести. Това е причината, поради която, е наречен Баща на фармацията. На медиците днес е известно, че около 45% от съвременните лекарства се произвеждат от растения, в това число и от етерични масла, извлечени от тях.

Използването на етерични масла за лечение на настинки, хрема, болки в мускулите и ставите, както и при редица други здравословни неразположения, се практикува от далечни времена. В древна Елада д-р Гален /живял през 3в./ е изучавал, лекувал и описвал в трудовете си лечебни рецепти на мехлеми, отвари, лапи, вани, за лечение на много болести. Това е причината, поради която, е наречен Баща на фармацията. На медиците днес е известно, че около 45% от съвременните лекарства се произвеждат от растения, в това число и от етерични масла, извлечени от тях. 

Например:

Ментовото масло, което се извлича от растението Mentha piperita, се използва в мехлеми и капки при хрема, главоболие, масажни кремове при болки, а приготвените капки от мента се използват при неразположения в корема.

От дигиталинът, извлечен от растението Digitalis purpurea /Напръстник/, се приготвят лекарства, като Ланитоп, Дигоксин, които се предписват при сърдечни заболявания и т.н., списъкът е дълъг.

Все повече хора в днешно време, се доверяват на предците си, използват ароматерапия и се убеждават в положителният ефект за доброто здраве и самочувствие. Благодарение на естествените ароматни вещества в маслата извлечени от различните растения, с ароматерапия, се постига, както превенция, така и лечение на редица здравословни неразпололожения. 

И все пак, защо лекуват и релаксират натуралните свещи с етерични масла?

За да отговорим на този въпрос, нека разгледаме структурата на една такава свещ и с какво тя е по-различна от фабричните. За направата на една свещ е необходим парафин, аромат/може свещта да е и без аромат/ и фитил за горене. Парафинът от своя страна бива:

Произведен от нефтени продуктинаречен нефтен восък. Той бива полурафиниран или напълно рафиниран восък, който се получава в процеса на преработка и рафиниране на суровият нефт. В зависимост от структурата, се разделя на макрокристален восък (парафин) и микрокристален восък (церезин, петролатум и др.). Нефтените восъци са по-твърди и имат по-висока температура на топене, за разлика от произведените от натурални продукти парафини. На цвят са бели или прозрачни и по принцип по-трудно поемат, съответно отделят аромати, без значение, дали аромата е с естествен или с изкуствен произход. Нефтените парафини се използват за индустриално производство на свещи за бита. При горенето, те се разлагат на производните си и отделят газове.

Произведен от растения или животни – наречен натурален восък. Той най-често се получава при обработка на растителни и животински масла чрез селективни модификации. По химичен състав натуралните восъци представляват смеси на мастни киселини и естери, имат различен произход, но като цяло са по-меки от нефтените парафини, не толкова мазни, като в същото време са резистентни на влага, окисление и микробиологично разлагане. На цвят са по-плътни и жълтеникави и лесно поемат и съответно отделят аромат, особено, ако се използват етерични масла, тъй като те са летливи вещества и със сходна структура. В зависимост от какъв продукт се извличат натуралните парафини /н. пр. пчелният восък се произвежда от пчелите/, те имат различни лечебни свойства – омекотяват, подхранват и лекуват кожата. За различните приложения, най-често се използват емулсии на основата на смеси от натурални восъци. Тези емулсии са съобразени със световните тенденции за употреба на екологични и възобновяеми суровини за производство. Разработени са на основата на карнауба, различни сортове палми, пчелен восък, восък от сърцевината на кокосов орех, соя, рапица, слънчогледов восък и др. За нуждите на козметиката при производството на свещи, най-често се използва пчелен восък самостоятелно, или растителна смес от соя и различни сортове палми /като кокосови палми/ и растения. От тези натурални парафини се изработват ритуални и ръчни свещи за ароматерапия и декорация. Натуралните свещи се топят при по-ниска температура 45-60 градуса, в зависимост от състава.

Към натуралните свещи може да се добавят различни видове етерични масла, както и комбинации от такива и така се получават свещи, които при горене отделят летливи, ароматни и с различно действие вещества. 

А какво е етерично масло? 

Етеричното масло е концентрирана хидрофобна течност от летливи ароматни съединения, съдържащи се във вакуолите на растенията. Етеричните масла са известни също като летливи масла или просто като растителни масла на растението от което се извличат, като например масло от карамфил. Те носят отличителния аромат, свойства и действие на съответното растение. Познавайки употребата на растенията, бихме могли да подберем етерично масло, което най-добре би ни хармонирало за конкретна нужда. Етеричните масла обикновено се извличат чрез дестилация, често с помощта на пара /розово масло/, като при този процес се отделя и съответната вода /розова вода/. Друг процес включва екстракция с помощта на разтворител. В добиването на етерични масла се използва и технологията за екстракция чрез суперкритичен въглероден диоксид, която е „екологична“ алтернатива на конвенционалните методи за екстракция на биологично активни вещества от медицински и ароматни растения. Счита се, че най-ранните техники и методи, използвани за производството на етерични масла, са на Ибн ал-Байтар (1188 – 1248 г.) – андалуски лекар, фармацевт и химик.

Приложение:

Поради своята наситеност и плътен аромат етеричните масла не се използват в чист вид, а разредени с базово масло. Етеричните масла се използват в парфюмерията, козметиката, за производство на сапуни, свещи, за ароматизиране на храни и напитки, както и за добавяне на аромати към продукти, например тамян и препарати за почистване в домакинството. Широко приложение намират в ароматерапията и профилактика на различни заболявания. 

И така…..Комбинацията от натурален парафин, етерично масло /масла/ и памучен фитил ни дава прекрасен естествен продукт, наречен ароматерапевтична натурална свещ. В зависимост от видовете етерични масла, както и натуралният восък и познавайки техните лечебни свойства, бихме могли да получим свещи с различно действие върху нашият организъм, защото вдишвайки аромата,както и втривайки, вдишваме и втриваме вещества от маслото на лечебното растение.

Например: Лавандулата е известна със многобройните си лечебни свойства, като едно от тях е успокоение на сърдечният ритъм и нервната система. Това е причината, поради която, лавандуловите натурални свещи релаксират, успокояват стреса и безсънието.

Обратното, карамфиловото масло тонизира, а също така има силен антисептичен ефект. Карамфиловите свещи биха могли да се използват освен за релаксиране, а и също така за прочистване на пространството от вируси.

Канеленото масло се използва при различни здравословни неразположения, настинки, грип, вирусни инфекции и съответно канелените свещи ще имат анти-микробно действие.

Ако за свещ използваме кокосов парафин или кокосово масло и друг ниско топящ /40-42 С/ парафин, бихме могли да получим масажна свещ и да се насладим, както на прекрасен аромат, така и на възобновяващ ефект за тялото и лицето – така наречената парафинова терапия. 

Ароматерапията с натурални свещи ще ви освежи, релаксира, ще прочисти здравословно пространството около вас и ще възвърне доброто ви здраве и самочувствие, опитайте…

Свещ Релакс

Bonne Santé

ПАРАФИНОВИ СВЕЩИ С ЕТЕРИЧНИ МАСЛА и БИЛКИ
12 BGN
Свещ Двойка сърца

Bonne Santé

ПАРАФИНОВИ СВЕЩИ СЪРЦА с розови листа и аромат на шоколад
14 BGN

Comments

No comments yet.

Be the first to leave a comment.