Бон Санте

Бон Санте е компания, която произвежда натурална, природна козметика, по стари фармацевтични рецепти на д-р Гален.

ЕЛИЙ (ИЛИ КЛАВДИЙ) ГАЛЕН (на старо-гръцки: Γαληνός; на                              латински: Galenus), наричан също Гален от Пергам, е древноримски лекар, хирург и философ от източната, гръкоезична част на Римската империя. Определян като най-задълбочения изследовател в античната медицина, Гален има значителен принос в различни научни области, като анатомия, физиология, патология, фармакология, фармация и неврология, както и в областта на философията и логиката.

Той е роден през 129 г. в град Пергам в Мизия, тогава част от Римската империя (днес Бергама̀ в Турция).  Гален получава образование в областта на аристотеловата философия, математиката и природните науки.

След шестнадесетгодишнината си четири години служи в храaма на Асклепий в Пергам като „терапевт“ (помощник).През 148 г. (или 149 г.) Гален напуска Пергам и учи в Смирна, Коринт и Александрия, където прекарва 12 години. През 157 г. се завръща в родния си град за 3 или 4 години и става лекар на местната гладиаторска школа. В този период той разбира значението на хранителния режим, физическите натоварвания, хигиената и профилактиката, както и анатомията на живите. Изучава лекуването на рани и тежки травми, които нарича „прозорци в тялото“.

Гален придобива високо обществено положение и става личен лекар на император Марк Аврелий (129-216), проследява какво трябва да правим, за да съхраним доброто си здраве и пише: „Тъй като по значение и по време здравето предхожда болестта, ще разгледам първо как да бъде запазено здравето и след това по какъв начин да бъдат премахнати болестите.“

Гален се смята за баща на фармацията и фармацевтичните продукти, които се смесват.

Той разработва много рецепти, както за локално приложение при дерматологични проблеми, така и за вътрешно приложение. Неговите незаменими рецепти се правят и до днес, т.като резултатите са забележителни.

Няма добавени продукти в тази категория.